Welkom in de wereld van Willemijn’s objecten

Willemijn C.M. van der Spiegel werkt sinds 1980 als beeldend kunstenaar.

Voor haar is kunst synoniem aan vernieuwing. Haar drijfveer is telkens weer het verleggen en overschrijden van haar eigen grenzen wat betreft het ‘boetseren met textiel’.

Haar liefde voor het decoratieve, gecombineerd met vaak vrouwelijke ronde vormen, leidt tot uiteenlopende figuren, veelal voorzien van symboliek en humor. Ze maakt bij het vervaardigen van haar textielobjecten gebruik van een zelf ontwikkelde techniek, waarbij textiel, vaak gecombineerd met andere materialen, wordt geïmpregneerd met meerdere lagen verf. Bij uitgeverij Cantecleer maakte zij tien boeken over de poppen uit de beginperiode van haar werk. Twee daarvan zijn in het Duits vertaald. De titels vindt u in haar CV onder ‘Publicaties’.

In dezelfde techniek maakte Willemijn ook tweedimensionaal werk.

Behalve met textiel werkte zij ook met andere materialen.

Haar bronzen zijn vervaardigd in de verlorenwasmethode (cire perdu) en zijn gebaseerd op de menselijke vorm. Soms lijken ze te zijn opgegraven, uitstraling en textuur geven ze het uiterlijk van relieken uit lang vervlogen tijden.

De houtpasta objecten zijn gemaakt van houtpoeder dat wordt aangemaakt met water waardoor een boetseermassa ontstaat. Net als ‘echt’ hout moet het gedroogde object worden geschuurd voordat het wordt beschilderd.